Цвітуть Улянині хризантеми

Ще влітку цього року, передостаннього дня червня, в Миколаєві на Львівщині, у Народному літературно-мистецькому музеї Уляни Кравченко і Миколи Устияновича, гостювали учні й педагоги Стоківської філії Свірзького ліцею І-ІІ ступеня Бібрської міської ради, а завідувач філії Богдан Собейко привіз для музею подарунок – хризантеми із власної теплиці. 

І хоча ці квіти зовсім не такі, які вирощувала й дуже любила вчителька і письменниця, бо належать до сучасного сорту мультифлора (вони ще кращі!), та однаково зігріли серця і завідувачки установи Марії Ганич, і миколаївчан, котрі проходять повз цю музейну садибу. Бо ростуть у формі гарної квітучої кулі. А кольори які!

– Рослини першого року ще приживаються на миколаївській землі, – говорить Марія Ганич, – сподіваюся ще розкішнішого їхнього цвітінння надалі. Вірю, що так і буде. Бо щедро подаровані доброю людиною, висаджені й дорослими гостями, і працьовитими школяриками…

Того дня, 29 червня, коли гості з Бібрської громади, де також, як і в Миколаєві, Уляна Кравченко жила й працювала,  привезли й висадили квіти в садочку на території музею, подумалося: це ж хризантеми для Уляни! Вони ростимуть як спогад про письменницю і вчительку, про авторку однойменної повісті про містечко Миколаїв, де творила талановита вчителька, котра згодом започаткувала школу у Стоках.

Жителі міста вшановують пам’ять про Уляну Кравченко (18 квітня 1860 – 31 березня 1947) та священника, письменника і громадського діяча, котрого назвали будителем народного духу, Миколи Устияновича (7 грудня 1811 – 3 листопада 1885). Крім створення музею, де часто відбуваються різноманітні заходи за участю шанованих діячів культури і мистецтва, їхніми іменами назвали вулиці Миколаєва. 

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.