Як відбувається розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)?

Про це та багато іншого довідаєтеся із серії матеріалів під загальною назвою «Як не втратити своє право на земельну частку (пай)?»

Розповідає Романія Мандзій – начальник відділу «Новороздільське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.



– Отже, які є підстави для виділення земельних ділянок в натурі власникам земельних часток (паїв)?

– Підставою для виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) є рішення відповідної сільської, міської ради.

– Що слід зробити власникам земельних часток (паїв) для того, щоб отримати це рішення?

– Насамперед, необхідно звернутися до відповідної сільської, міської ради із заявою про виділення належних пайовику земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості). Якщо заяву про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) подає більшість власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства, відповідна сільська чи міська рада приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).
Наступним кроком є укладення договорів із землевпорядними організаціями на виконання робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та виготовлення відповідної документації із землеустрою. Залежно від того, за чий рахунок виготовляється документація, такі договори укладаються сільською чи міською радою або ж безпосередньо особою, яка має право на земельну частку (пай). До документації із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) належать:

  • проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);
  • технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Далі готові проекти землеустрою розглядає та погоджує сільська чи міська рада.
Аж потім проводять розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв). Результат цього розподілу оформляють відповідним протоколом. Його підписують власники земельних часток (паїв), які взяли участь у їх розподілі. До цього протоколу треба додати:

  • проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);
  • список осіб, які взяли участь у розподілі паїв.

Важливим є те, що цей протокол про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) затверджує відповідна сільська чи міська рада. Саме на підставі цього протоколу сільська чи міська рада приймає рішення щодо виділення власникам земельних часток (паїв) цих ділянок у натурі (на місцевості).

– А як саме відбувається розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), де і як можна дізнатися про проведення розподілу та чи можна його провести без участі пайовиків?
– Розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), проводить відповідна сільська чи міська рада за місцем розташування земельних ділянок. Це відбувається на зборах власників земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

– Хто організовує збори власників земельних часток (паїв)?

– Організацією таких зборів займається сільська чи міська рада. Саме вона повинна довести до відома громадян інформацію про проведення цих зборів. Саме орган місцевого самоврядування повинен забезпечити розміщення в загальнодоступних місцях населених пунктів, у яких проживають власники земельних часток (паїв), оголошення про проведення зборів власників земельних часток (паїв) з питання розподілу земельних ділянок за два тижні до їх проведення.

– Яка інформація повинна бути в такому оголошенні?

– У такому оголошенні повідомляють про дату, місце і час проведення зборів власників земельних часток (паїв) та їх місце роботи, прізвище, номер службового телефону посадової особи, в якої можна отримати інформацію щодо проведення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв). Крім цього, сільська чи міська рада повинна оприлюднити список осіб, які мають право на отримання земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), шляхом розміщення його в загальнодоступних місцях за 10 днів до початку проведення розподілу земельних ділянок.
Чому це важливо? Тому що, розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства проводиться за згодою не менш як двох третин власників земельних часток (паїв) і лише за її відсутності – шляхом жеребкування.

– Чи можна особисто звернутися у бюро правової допомоги?

– Так. Принагідно зауважу, що ця консультація надана у рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Для отримання детальнішої безоплатної правової допомоги звертайтеся до бюро правової допомоги у зручний для Вас спосіб:

  • зателефонувавши: 068 81 81 879 (Миколаївське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр), на гарячу лінію 0800 21 31 03;
  • надіславши запит у месенджер нашої сторінки в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA;
  • надіславши лист на адресу електронної пошти: mykolayiv@legalaid.lviv.ua (Миколаївське бюро правової допомоги); *залишіть своє звернення у скриньці для звернень громадян. Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Миколаїв Львівської області, вул. Чайковського, 18.
  • Також можете скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.