Сертифікація педагогічних працівників

До 2500 учителів початкових класів шкіл України у 2022 році зможуть пройти сертифікацію. Реєструватися можна з 4 по 17 квітня.

Торік сертифікацію оголосили для не більше двох тисяч учителів початкової школи, а зареєструвалися 1755. Із 1622 осіб, котрі прибули, успішно подолали поріг ЗНО 1172. За підсумками трьох етапів отримали сертифікат 892 учителі. У 2020 році зареєструвався 1591 учитель, прибули 1552, а успішно подолали поріг ЗНО 1045 осіб. Отримали сертифікат 902 педагоги.  У 2019 році сертифікацію змогли пройти не більше однієї тисячі вчителів початкових класів. Зареєструвалися 857, подолали встановлений поріг 756 при складанні ЗНО, а 685 осіб пройшли три етапи сертифікації й отримали сертифікат.

Про що ці показники? Розповідає консультант Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» (КУ «ЦПРПП») Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області Надія Воробець:

 –  Цього року завершилося пілотування нової процедури з оцінювання професійних компетентностей учителів. Апробація сертифікації тривала з початку 2019 року до закінчення 2021-го. Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації  виключно на добровільних засадах і можуть  відмовитися від участі на будь-якому  етапі. Ті учасники, хто наважився на це випробування компетентностей, переконані, що «сертифікація – це крок до успіху». І саме під таким гаслом відбувся днями он-лайн вебінар учителів початкових класів Миколаївської територіальної громади. Тож наведені на початку матеріалу показники – це своєрідне кваліфікаційне обличчя педагогічної спільноти, котра навчає малечу реформованої  початкової школи, тобто Нової української школи (НУШ).

Успіхи і враження від заходу вчителів Миколаївської громади

У 2020 році вчителі Миколаївської ТГ вперше взяли участь у пілотному проєкті. І ось результат:  Надія Шпить (Колодрубівська ЗОШ І-ІІІ ст), Оксана Сенів (Великогорожаннівська ЗОШ І-ІІІ ст), Оксана Стасів (Миколаївська ЗОШ І ст), Галина Оприско (Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Галина Мартинишин (Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. №1) успішно пройшли сертифікацію. Не менш результативним був і 2021 рік: Наталія Кіндій (Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Оксана Пікулик (Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. №1) та Любов Матвіїв (Колодрубівська ЗОШ І-ІІІ ст.) отримали сертифікат, успішно пройшовши всі  три етапи випробування, що відбуваються послідовно один за одним, а саме:

  • оцінювання фахових знань та умінь шляхом незалежного оцінювання (проводить Український та регіональні Центри оцінювання якості освіти);
  • самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності (створення вчителем  е-портфоліо);
  •  вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (проводять Державна служба якості освіти та її територіальні органи).

Матвіїв Л.: «Неймовірна радість, почуття власного задоволення, полегшення, гордість – те, що я відчула у той самий день, коли експерти оголосили остаточний результат. Тепер, озираючись назад, можу з упевненістю сказати, що все недарма, а мої страхи та сумніви були даремні».

Пікулик О.: «Сертифікація – це досвід, визнання, мотивація і далі рух уперед, це можливість подивитися на себе з іншого боку, відчути повноту успіху. Це велика перемога, насамперед над собою!»

Стасів О.: «Впевнена, що участь у якості експерта у ході проведення третього етапу пілотного проєкту сертифікації, сприятиме підвищенню професіоналізму».

Кого зараховують освітнім експертом? Оксана Стасів 2021 року працювала як освітній експерт і розповідає, що педагог, який має стаж роботи 5 років і пройшов сертифікацію, може бути запрошений Державною службою якості освіти України як  освітній експерт для здійснення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти або вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Що дає сертифікація вчителеві?

Насамперед, визнання, самоствердження, а ще – 20%  надбавки до зарплати. Також успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педпрацівників з присвоєнням  наступної категорії, педагогічного звання або підтвердження вже наявної вищої категорії. Неуспішне проходження педпрацівником  сертифікації не впливає на результати його чергової ( позачергової) атестації, підтвердження наявної чи присвоєння наступної педагогічної категорії, продовження роботи на відповідній посаді.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.