Олена Подоба: «Головне – це бажання знайти себе»

Наполегливість у досягненні мети – це одна з рис жительки Миколаєва Олени Подоби, котра, попри буденні, але такі бажані й водночас важкі клопоти декретної відпустки, має час на рукоділля. А в руках цієї творчої людини справа аж горить!

Олена разом із чоловіком виховує донечку й синочка та в’яже іграшки гачком. Ці ляльки чи звірятка такі милі, яскраві, що на перший погляд видаються живими. Але спочатку не все вдавалося. Ось що про перші свої кроки в техніці амігурумі пригадує Олена:

Все своє життя я думала, що handmade – це не про мене. Завжди любувалася лише чиїмись роботами. А мамі мого чоловіка Галині дуже подобаються вироби ручної роботи, вона як щось побачить цікаве, то намагається це зробити – чи капці пошити, чи якісь елементи декору виготовити. Саме завдяки дітям і родинній атмосфері я почала в’язати.

Олена продовжує розповідати:

– Почалось все з того, що побачила в просторах інтернету дитячі пледи, виготовлені з незвичайної пряжі. Плюшева, м’якенька, а головне – має готові петельки, тож плететься руками (без використання інструментів). Вирішила спробувати, урізноманітнити буденність декрету, тим паче, що особливих навичок для цього не потрібно. Накупила я тієї пряжі (alize puffy fine – назва) і думаю: «Зараз я швиденько зроблю той плед!» Але в процесі мені стало нудно, та ще й швидко закінчивсь матеріал, і я закинула це заняття. Далі була спроба з тієї ж пряжі вив’язати донечці шапку та шарф – за відео майстер-класу на You tube. І мені вдалося! Хоча шапка буда доволі смішна, мене зацікавив процес, тож незабаром шапка з’явилась ще й у мене і в двоюрідної сестри. Якось у тому ж You tube мені випадково на очі потрапило відео з майстер-класу в’язаного зайчика. Донечка теж побачила і захотіла, щоб я їй такого зв’язала. У мене ж навичок роботи з гачком немає (трудове навчання в школі я не любила, а дарма), тому пров’язати елементарне кільце амігурумі та стовпчик без накиду мене навчила мама чоловіка. Вже з цими азами я за відеоуроком зв’язала першу іграшку з плюшевої пряжі. І хоча вона була далека від оригіналу, бо я ще не вміла робити стягнення обличчя та й невміло підібрала розмір гачка до пряжі, але дитині дуже сподобалась ця іграшка, а мені – процес її створення.

Потім Олені вдалося зв’язати ведмедика, єдиноріжку та ще декілька м’яких іграшок. Всі свої роботи викладає в соціальних мережах Facebook та Instagram. Там і доєдналась до аккаунтів майстринь із you tube, а вже від тих майстринь – у групи з в’язання. Людям сподобались роботи, а кожна наступна вдавалася кращою. Незабаром з’явилося й перше замовлення. Потім натрапила на відео майстер-клас турецької майстрині на каркасну ляльку з бавовняної пряжі@safidesign_safiye

– Мені так захотілося її зробити, що я сиділа й перекладала всі частини майстер-класу з англійських субтитрів! – каже Олена, а я досі дивуюся наполегливості молодої мами! – Було нелегко, бо умовні позначення потрібно було розуміти. І аж за місяць у мене з’явилась перша лялечка, потім ще декілька – вже також на замовлення. Десь за рік почала купувати майстер-класи та користуватись тими, що були у вільному доступі вже без відеоуроків, лише за описом та схемами, оскільки вже розуміла що, як і до чого. Також навчилась розуміти опис іноземних майстер-класів на просторах Інтернету. Тепер одні купую, а якісь є у вільному доступі.

А коли ж займатися улюбленим рукоділлям, якщо багато уваги вимагає сім’я, а особливо діточки? Олена в’яже здебільшого пізніми вечорами, коли діти заснуть, або під час денного сну синочка. А матеріали для роботи здебільшого замовляє в Інтернет магазинах та на місцевому ринку – в магазинчику, де можна придбати пряжу. Радить навіть тим, кому не відразу вдається навчитися, бути наполегливими і не гнатися за результатом, а старанно вчитися. Зараз є багато Інтернет-платформ, де можна опанувати будь-що, головне – це бажання вчитися, бажання творити, радувати інших, а також знайти себе, знайти те заняття, яке буде приносити задоволення.

– На створення авторської іграшки ще не наважуюсь, – зізнається Олена Подоба, – хоча розуміння форм та деталей є. Надіюся, що в недалекому прийдешньому я знайду себе ще й у створенні якогось гарного майстер-класу. Наразі самостійно можу зробити щось легке: брелок для ключів, наприклад, або ялинкова прикраса – кулька з бантом.

Переглянути вироби можна на моїх сторінках в Instagram за посиланням та у Facebook Олена Подоба.

Ну, а для тих молодих і навіть зрілих читачок, чиї руки аж горять бажанням взятися за гачок для в’язання, але ще не навчилися це робити, Олена пропонує майстер-клас:

матеріали для виготовлення ялинкової кульки:

1. пряжа – 50гр. 160 м, тобто менше одного моточка. У мене – янарт джинс шайні (yarnart jeans shiny).

2. Пінопластова кулька діаметром 5см.

3. Маркер чи шпилька для відмітки початку ряду.

4. Гачок діаметром 2мм.

5. Бант для прикраси кульки.

Умовні позначення:

КА-кільце амігурумі

СБН-стовпчик без накиду

ПР-прибавка (2сбн в одну петлю)

УБ-убавка(з двох сбн робимо одну)

ПП-повітряна петля

ЗС-з’єднювальний стовпчик

1 ряд – 6 сбн в ка (на початку кожного ряду ставимо маркер для позначення ряду, щоб не зробити похибку. Пров’язали ряд, маркер переставили на початок наступного ряду і так до кінця)

2 ряд – 6 пр = 12сбн

3 ряд – (1сбн, пр)×6 = 18

4 ряд – (2сбн, пр)×6 = 24

5 ряд – (3сбн, пр)×6 = 30

6 ряд -(4сбн, пр)×6 = 36

7 ряд – (5сбн, пр)×6 = 42

8-14 ряди (7рядів) в’яжемо без змін – 42 сбн

Вставляємо нашу кульку у в’язання і далі продовжуємо в’язати з нею.

15 ряд – (5сбн, уб )×6=36

16 ряд-36сбн

17 ряд-(4сбн, уб)×6=30

18 ряд-30 сбн

19 ряд-(3сбн, уб)×6=24

20 ряд-24 сбн

21 ряд-(2сбн,уб)×6=18 сбн

22 ряд-(1сбн,уб)×6=12

23 ряд- 6уб=6сбн, ЗС, одразу ж не обрізаючи нитку набираємо 60 вп і приєднуємо до місця де закінчили в’язати кульку (виходить така петля з ланцюжка, за неї й будемо вішати нашу іграшку на ялинку) робимо ЗС, затягуємо нитку, обрізаємо і ховаємо у в’язання. Для банта можна взяти будь-яку стрічку, зав’язати бант (чи робимо бант зручним для вас способом) і приклеюємо до кульки на місце вгорі, де закінчили в’язання. Я приклеювала клейовим пістолетом.

Посилання на деякі майстер-класи робіт є в описах до постів в Інстаграм Олена Подоба.

…Що ж, майстриньки, беріться до роботи…

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.