Перераховують пенсію тим, хто працює

Автоматичний перерахунок пенсії навіть без звернення в органи Пенсійного фонду проведуть тим отримувачам, котрі після її призначення (перерахунку) продовжують працювати і станом на дату звернення мають не менше 24 місяців страхового стажу від дати призначення пенсії.

Надія Максимович, начальник відділу обслуговування громадян №17 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області

 – Починаючи з 2018 року, – розповідає  Надія Максимович, начальник  відділу обслуговування громадян №17 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України у  Львівській області, – органами Пенсійного фонду щорічно ( у 2021 році – у  квітні) проводиться автоматичний перерахунок пенсії. Проте з 1 січня 2021 року запроваджено  поквартальну звітність зі сплати єдиного соціального внеску. Дані про страховий стаж за січень-лютий 2021 року надійдуть разом зі звітністю за 1 квартал і відобразяться в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового  державного соціального страхування  не раніше середини травня. Тому такий перерахунок виплати пенсіонерам, котрі працюють, буде проведено у травні – червні з датою  перерахунку з квітня місяця та проведення відповідної доплати недоодержаної суми пенсії.

 За словами Надії Максимович, перерахунок пенсії залежить від заробітної плати і тривалості страхового стажу, визначається індивідуально для кожного пенсіонера.

Коефіцієнт заробітку вплине на збільшення пенсії, якщо після виходу на пенсію  зросла заробітна плата пенсіонера, котрий працює. При цьому, якщо особа після виходу на пенсію стала заробляти менше, то під час перерахунку буде враховано тільки додатковий стаж, а нову зарплату – ні.

Для проведення такого перерахунку додатково звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.