Погода зимова, як має бути, але й комфорту хочеться

«Лютий лютує», – згадую уривок із почутого ще в дитинстві віршика про дванадцять місяців… І хоча кліматичні умови через глобальне потепління набагато м’якші й загалом тепліше, ті кілька вітряних і морозних днів зі снігами такі дошкульні! А що поробиш, якщо погода нашого дозволу побути такою, як хоче, не питає?

Зимова пора асоціюється з хурделицями, морозом, глибокими снігами, обледенілою кіркою на поверхні снігового покриву. Оптимісти вбачають у цьому красу й нагоду погасати на санках, лижах, ковзанах, песимісти – застуду, труднощі в пересуванні, додаткові витрати на обігрів помешкань. Такі ми різні, і мусимо співіснувати. І оптимістам, і песимістам доводиться змиритися й бажані комфортні для проживання умови створювати заздалегідь.

А ось громадський простір мали б зробити комфортним відповідальні за це люди. Так, не встигають, бо поле діяльності велике. Так, не мають можливостей, бо потрібно більше техніки й робітників. Але ж не всі хочуть із цим миритися. Бо одні поспішають на роботу, інші – в школу, ще інші ведуть малюка в дитсадок, а комусь і до лікаря треба та в аптеку (і коронавірус ніяк не вступиться!), ще комусь – у магазин. А кілька людей на відпочинок у теплі краї зібралися, та через неприбраний з автодороги сніг запізнилися на летовище і втратили омріяну нагоду насправді повторити події казки «Дванадцять місяців». Та й витрачені на оплату путівки кошти відібрати – як слід на воді залишити…

Якщо центральні вулиці населених пунктів чистять від снігу регулярно, то бічні – коли як, бо не завжди встигають. А треба ж іще хідники та проїжджу частину піском посипати, щоб не було слизько. Поки прибирали, сніг знову засипав усе. Напрацювалися, а роботи не видно, треба починати спочатку.

А як почуваються в цих умовах працівники комунальних служб? Та крутяться в усіх на виду, як білка в колесі. І в підсумку, як кажуть у народі, – ні за ними, ні перед ними. Бо тільки-но сніг приберуть, як він знову без запрошення приперся…

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод під час онлайн-наради на платформі Zооm із головами територіальних громад Львівського району закликав усіх не стояти осторонь розчищення доріг, бо синоптики й надалі передбачають справжню зимову погоду.

Автодорожники, двірники не впораються самі, їм потрібна допомога. Власники садиб теж могли б долучитися і біля своїх дворів розчистити хідники. Бо навіть 150 одиниць дорожньої техніки та двісті працівників дорожньої служби не встигають за вибриками погоди.

…Така вона, двозначна зимова романтика. Милуючись ніжним візерунчастим білосніжжям, водночас не люблю зимових міських доріг, бо ця піщано-сольова мішанка така неприємна, коли сніг топиться. Добре, що до весни недалеко – друга декада лютого почалася, третя буде коротшою. А звідти (будьмо оптимістами!)до заквітчаного різнотрав’я – рукою подати.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.