З 1 грудня 2022 року перераховують пенсії

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”  з 1 грудня  2022 року відбудеться підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 66 грн – з 2027 грн до 2093 грн. Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормативний стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму. Про це повідомляє Відділ обслуговування громадян №17 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі.

З 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсію яким призначено відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше 2500 грн. Тим, хто працює такий розмір мінімальної виплати встановлюється після звільнення  з роботи.

Якщо розмір їхньої пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру, пропорційного до наявного в них страхового стажу. Ця доплата враховується при проведенні подальших перерахунків. 

У зв’язку із зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні  пенсії по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам  їх сімей (постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 в редакції постанови 09.12.2021 №1307):

– з  1 грудня зростуть пенсії по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, та пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Такі пенсії перераховуються з урахуванням середньої заробітної плати 6186,32 грн (середня заробітна плата за 2014-2016 роки, з якої сплачено страхові внески (3764,40 грн), збільшена на коефіцієнти індексації 1,17;1,11;1,11: та 1,14).

Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду України.

Всі пенсіонери отримають пенсійні виплати в перерахованих розмірах у встановлені дати виплати.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.